Savulihakeitto

Aamulla en vielä tiennyt, että mitä tänään sunnuntaina syödään lounaaksi. Meillä oli jääkaapissa edellisen päivän pitkän ähellyksen jälkeen savustettua peuranpaistia.  Alkuperäinen ajatus oli syödä paistiviipaleita lohkoperunoiden ja vaikkapa pippurikastikkeen kanssa. Savustus ei kuitenkaan onnistunut ihan toivotulla tavalla, kun testasimme uutta savustinta. Savun mausta tuli liian voimakas ja lihan sisälämpötila ei meinannut nousta tarpeeksi jne.

Lihasta tuli toki syömäkelpoista ja ihmiselle kelpaavaa ravintoa, mutta sanotaanko niin, että jotenkin sitä piti maun puolesta jalostaa edelleen. Tästä syntyi ajatus tehdä keittoa.

Alitajunnasta pulpahtivat mieleen monet Lapinukon keitto-reseptit, jotka soveltuvat tähän makumaailmaan. Ja tästähän tuli nyt niin hyvää, että soppa viedään käsistä! 

Yksinkertaiset raaka-aineet löytyivät kaapista, ja minusta onkin hämmästyttävää, että muutamalla raaka-aineella voi saada näin maistuvan ruuan aikaiseksi. Nimesin reseptin savulihakeitoksi, sillä tähän soveltuu uskoakseni mikä tahansa palvattu liha. 

Savulihakeitto

8 perunaa

1-2 porkkanaa

1 sipuli

300 g savustettua riistan lihaa tai muuta palvattua lihaa

0,8 l vettä

1 kpl  lihaliemikuutio

125 g sulatejuustoa (Valio Koskenlaskija) 

1 rkl öljyä

Mausteita: jauhettu valkopippuri, jauhettu paprika, merisuola, kuivattu salvia

Kuori perunat ja porkkanat ja kuutioi ne. Silppua sipuli. Lisää padan pohjalle öljyä ja kuullota kasvikset öljyssä, älä ruskista. Lisää vesi ja lihaliemikuutio. Kun vesi kiehuu ja lihaliemikuutio on sulanut, niin lisää ripaus jauhettua valkopippuria (n. 0,25 tl), jauhettua paprikaa (n. 1 tl) ja merisuolaa (n. 0,5 tl).

Kuutioi sulatejuusto ja lisää joukkoon. Kun juusto on sulanut ja perunat ovat kypsiä, niin suikaloi palvattu liha ja lisää joukkoon. Sekoittele hetki ja anna lihan kuumentua. Ripottele vielä keiton pinnalle kuivattua salviaa ja anna hautua muutaman minuutin ajan. 

Jätä kommentti