Paistettu tempe kuskus-vihannespedillä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tammikuussa oli käynnissä vegaanihaaste, joka haastoi kokeilemaan vegaanista ruokavaliota tai lisäämään kasvisruuan osuutta ruokavaliossa. En itse varsinaisesti osallistunut haasteeseen, mutta olen kuitenkin päättänyt haastaa itseni kokeilemaan itselleni uusia vegaanisia proteiinilähteitä. Ehkä löytyy uusi suosikki!

Vegaaninen ruoka ei ole minulle täysin outoa, syön sitä mielelläni jonkun muun valmistamana. Nyt yritän opetella itsekin edes silloin tällöin saamaan aikaan herkullisen, vegaanisen lounaan. Itselleni uutena raaka-aineena päätin ottaa kotikokeiluun tempen.

Ostin sitä, mutta mitä ihmettä on tempe? Piti tutkia lisää. Se on fermentoimalla valmistettu kasviproteiini ja esimerkiksi Kotilieden sivuilta löytyy yksi esittely tempen monipuolisuudesta. Tempen kaveriksi ostin valmiita wokkivihanneksia ja kaapissa oli syöntivalmista kuskusia. Näistä aineista saa nopeasti lounaan aikaiseksi.

Paistettu tempe kuskus-vihannespedillä (aineksista tulee 1 lounasannos ja ehkä vähän ylikin)

125 g  viipaloitua tempeä

200 g valmiiksi suikaloituja wokkivihanneksia (paprikaa, sipulia, porkkanaa, kaalia tms.)

100 g kypsää kuskusia

oliiviöljyä paistamiseen

tuoretta korianteria

ripaus suolaa

(0,5 dl kasvislientä)

Maustekastike tempeviipaleille:

5 rkl teriayki-soijakastiketta

2 rkl sitruunan mehua

1 tl jauhettua inkivääriä

2 tl jauhettu paprikaa

2 tl sokeria

ripaus mustapippuria

Valmista kuskus paukkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja couscous-suurimot. Sekoita. Nosta levyltä. Anna hautua kannen alla 5 – 7 min. Viipaloi tempe. Sekoita maustekastikeainekset voimakkaasti vatkaamalla keskenään, lisää tarvittaessa sokeria ohjeen määrästä, jos maku tuntuu liian happamalta.

Kuskusin hautuessa paista tempeviipaleet rapeiksi öljyssä. Sivele paistetut viipaleet maustekastikkeella ja siirrä syrjään. Paista wokkkivihanneksia öljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon valmis kuskus. Jos seos vaikuttaa paksulta, lisää hieman kasvislientä.

Kokoa annos: lusikoi lautasen pohjalle kuskusvihannesseosta, lado päälle tempeviipaleet, viimeistele silputulla tuoreella korianterilla.

Entä miltä tempe sitten maistui?

Omasta mielestäni tempen perusmaku oli vähän tylsähkö, mutta kuitenkin parempi kuin tofun, jota en halua juurikaan käyttää. Tempeen tuli todella kaunis paistopinta ja sen ravintoarvot ovat niin hyvät, että jo senkin vuoksi tempe menee itselläni jatkoon. Nyt tehty pikamarinointi paistamisen jälkeen ei ehkä maustanut tempeä tarpeeksi, mutta nyt nopeus oli valttia. Tuore korianteri (suosikkini!) ja maustetekastikkeen pirskottelu vielä syömisvaiheessa koko annoksen päälle teki kokonaisuudesta kuitenkin maukkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s