Mökkijärvi äityi syksyllä antamaan perheen innokkaalle verkkokalastajalle kerrassaan mahtavia kuhasaaliita. Syksyn ja talven aikana onkin tullut testattua erilaisia kuhareseptejä ja muutama suosikki on jo löytynyt. Ihan parasta ovat tietysti mökkiviikonlopun jälkeen voissa pannulla paistetut kuhafileet, mutta vaihtelun vuoksi muutakin on kokeiltu. Talven tultua kuha-ateriat kaivellaan pakastimesta.
Kokonaisena paistettu ja sipuli-ranskankerma -sekoituksella täytetysta kuhasta on tullut yksi suosikeistani. Tämä on raikkaan makuinen kalaherkku ja helppo valmistaa, koska kalan voi käyttää kokonaisena.
Kokonainen kuha uunissa
Kokonainen kuha (1-1,5 kg)
5 dl kylmää vettä
0,5 dl hienoa merisuolaa
150 g Creme Fraichea
1 sipuli
1 dl silputtua, tuoretta tilliä
3 tl sitruunapippuria
2 tl suolaa
1 luomusitruuna
Liuota kylmään veteen merisuola laakeassa astiassa, johon kala mahtuu kokonaisena. Nosta kala suolaliemeen ja anna suolautua noin 20 minuuttia. Käännä kala puolivälissä.
Valmista suolautumisen aikana täyte silppuamalla sipuli ja tilli. Sekoita silput sekä sitruunapippuri Creme Fraichen joukkoon. Leikkaa sitruuna viipaleiksi. Kuivaa kala talouspaperilla ja tee kylkiin viiltoja. Ripottele suola kalan kylkiin ja vatsaan. Laita sitruunaviipaleita kylkiviiltoihin ja loput viipaleet pediksi kalan alle. Lusikoi täyte kalan vatsaan ja jos täytettä jää, lusikoi se kalan päälle.
Paista uunissa hieman päälle 200 asteessa noin 35 minuuttia kalan koosta riippuen. Kun selkäevä irtoaa helposti nyppäämällä, niin kala on kypsää.