Valkoinen juurespaistos

Joulunajan yltäkylläisen ruoka- ja värimaailman jälkeen pieni yksinkertaistaminen on paikallaan. Valkoinen juurespaistos palvelee tätä tehtävää erinomaisesti.

Juurekset ja niistä tehtävä ruoka kuuluvat talveen, mutta joulun jälkeen porkkanat, lantut ja punajuuret alkavat jo kyllästyttää. Tätä värimaailmaltaan valkoista paistosta piristävät juurekset, joita ei tule kovin usein syötyä. Palsternakkaa ja maa-artisokkia löytyi lähes vaivatta lähikaupasta. No, kahdessa kaupassa piti käydä.

Lisäksi paistoksessa on kyssäkaalia, joka sekin on ihan liian vähän käytetty raaka-aine, ainakin omassa keittiössäni. Kyssäkaalin paras sesonki taitaa kyllä jo olla hieman ohi, mutta niitäkin sain muutaman ostettua.

Valkoista juurespaistosta voi nauttia sellaisenaan vaikkapa hyvän ruisleivän kera tai sitten liha- ja kalaruokien lisäkkeenä.

Valkoinen juurespaistos

4 perunaa
500 g maa-artisokkia
200 g palsternakkaa
1 pieni kyssäkaali
100 g fetajuustoa
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa
mustapippuria myllystä
n. 2 rkl juoksevaa hunajaa

Kuori juurekset ja leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi. Laita palat kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, mausteet ja hunaja. Kaada seos uunivuokaan ja paista n. 40 minuuttia uunissa 200 asteessa.

Ota vuoka uunista ja lisää joukkoon kuutioitu feta. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Kypsyyttä voi välillä kokeilla puutitikulla.

Hyvää loppiaisen aikaa!

Jätä kommentti