Mitä tehdä New Yorkissa? Anna kaupungin päättää!

Vietin lokakuussa viikon New Yorkissa 16-vuotiaan lapseni kanssa. Nautin kaupungin vaihtuvista ilmeistä, väreistä, tapahtumarikkaudesta ja otin paljon valokuvia. Tekemistä riitti. Tarkoituksena oli saada kokemuksista blogiin kaksi juttua: ruokailuaiheinen ja yleisesti matkailuun perustuva juttu. Mutta ei New Yorkia niin vain haltuun oteta. Ei todellakaan.

Mitä tapahtui? Tapahtui se, mikä on nyt kiteytynyt parhaaksi vinkikseni New Yorkiin aikoville. Älä suunnittele sitä liikaa etukäteen. Kaikki tapahtuu todennäköisesti kuitenkin eri tavalla kuin ajattelit, mutta silti mielenkiintoisesti. Tässä on samalla haaste, sillä jos olet päättänyt jo etukäteen tehdä tai nähdä jotain, niin et todennäköisesti pääse perille ilman määrätietoista toimintaa. Tahtotila on korotettava potenssiin kolme, sillä matkalla eteen tulee pidempiä etäisyyksiä kuin luulit, ruuhkaa, lisää ruuhkaa, hankaluuksia ostaa oikeita lippuja, vääria metroasemia ja aivan varmasti jonoja. New Yorkissa et voi tehdä mitään jonottamatta. Ja lopulta kulkiessasi näet jotain mielenkiintoista, joka alkaa vaikuttamaan houkuttelevammalta kuin alun perin suunniteltu määränpää.

Mutta juuri tässä on se hauskuus. New Yorkissa on pakko antaa kaupungin päättää!

Yksi päivä voi kulua vaikkapa näin:

New York 17.10.2018

740 7th Avenue. Klo 08.17
Manhattanilla lähin aamiasbaari on todennäköisesti näköetäisyydellä hotellin etuovelta. Samoin meillä. Valitsimme ensimmäisenä aamuna Roast Kitchenin . Hyvä valinta, sillä täällä tuli käytyä uudelleenkin. Runsaasti täytetyt bagelit tai sämpylät sekä kahvit kahdelle hengelle maksoivat hieman alle 20 dollaria. Sisälle käärittyä paistettua kananmunaa taisi olla parin paistinpannullisen edestä, joten näillä eväillä pystyy kävelemään hieman kauemmas 😀 Tarpeeseen tuli!

Kahvi oli erinomaista, ehkä jopa paras New Yorkissa juomani mukillinen. Ylipäätään New York on kahvienjuojien paratiisi! Hyviä kahviloita on tiheästi, kahvi on aina hyvää ja annoskoot varmasti riittäviä.

Bryant Parkin kulma. Klo 9.30.
Bryant Parkin ympäristölle päädyimme etsimään Hop On & Hop Off bussin lähtöpaikkaa. Vastaavaa pysäkkiä oli etsitty jo vähintään kahdesta paikasta ylemmiltä kaduilta odottelemalla ja kyselemällä paikalla partioivilta retkibussien lipunmyyjiltä. Suomesta netistä etukäteen ostamani lippu/turistipassi ei käynyt niihin yhteenkään. Neuvoja saimme avuliaasti ja jokainen neuvo vei meitä aina yhden kadunkulman ja korttelin eteenpäin. Lopullinen paikka jäi kuitenkin löytymättä.

Alkuperäinen ajatuksemme oli hyödyntää turistipassiin kuuluva oikeus yhden päivän kiertoajeluun niin, että voisimme tsekkailla Etelä-Manhattanin paikkoja bussista, jäädä pois meitä kiinnostaviin paikkoihin ja jatkaa taas halutessamme matkaa takaisin hotelille päin. Mikään kiertoajelufani en todellakaan ole ja matkakumppanini vielä vähemmän, mutta ilmainen bussikyyti ympäri Etelä-Manhattania olisi kelvannut. Se jäi nyt jatkuvan odottelun takia toteutumatta. Bryant Parkin kulmilta päätimme nimittäin lähteä kävellen kohti Sohoa ja sen shoppailumahdollisuuksia.

Flatiron Building. Klo 10.07.
No, onhan tuo Flatiron Building ihan kerrassaan hauska rakennus, kun se kaupunkivaelluksella silmien eteen ilmestyy. Tykkään! Ylipäätään oli mahtava idea lähteä kävelemään Bryant Parkista ensin Kuudetta Avenueta seuraten ja jatkaa sen jälkeen pitkin Broadwayta. Flatiron Buildingin kohdalla Broadway leikkaa Viidennen Avenuen. Jos ei tässä näe New Yorkia, niin missä sitten!

Union Square. Klo 10.21.
Yhtäkkiä liikenne ympärillä rauhoittui ja eteen avautui Union Square täynnä vihanneksia ja kukkia. Olipa hieno sattuma, että oman kävelymme viikonpäivä oli keskiviikko, sillä Greenmarketia ei ole joka päivä. Paikka oli todella valokuvauksellinen ja itsekin taisimme joutua kuvauksen uhreiksi. Paikalla hääräsi kuvausryhmä isoine kameroineen ja joku komensi kovaäänisesti meitä kulkijoita olemaan katsomatta suoraan kameraan. Huomaamattomasti yritin kuitenkin itse kuvailla kaikkea, mitä silmiin osui.

Jos olisin tiennyt, kuinka vähän löydän tuoretta tomaattia ruuastani loppulomalla, niin olisin ostanut tästä rasian 😀

Tarjolla oli hämmästyttävä määrä erilaisia perunalajikkeita.

Etsin torilta kovasti vihjeitä lähestyvästä Halloweenista, mutta vastaan tulikin Kiitospäivä, jota vietetään Yhdysvalloissa nyt tulevana tostaina, 22.11.

Toki kurpitsatkin olivat esillä.

Union Squaren jälkeen saavutimme lopulta Sohon. (Itsellenikin haluan ihan kirjoittaa muistiin tämän, että Prince Steetin metroasema on oikein järkevä pysäkki, jos haluaa shoppailemaan Sohon alueelle. Ei ole pakko kävellä 😀 ) Sohon alue miellytti meitä kovasti. Jopa niin, että kävimme siellä toisena päivänä uudelleen. Kahdesti tuli käytyä ainakin Lewiksen ja Uniqlon liikkeissä.

Shoppailu- ja kahvittelutuokion jälkeen oli pakko vaatia matkumppani China Town -kiertueelle.

China Town. Klo 13.40.
Eksoottiselta tuntuva China Town on aina tuntunut paikalta, jossa olisi hienoa päästä käymään. Nyt mahdollisuus avautui, sillä olimme jo kävelleet tarpeeksi lähelle. Paikka tuli kuitenkin kierrettyä nopeasti ja Sohon kauppojen jälkeen Chinatownin tarjonta ei tuntunut houkuttelevalta. Alueelta saa varmasti hyvää syötävää, mutta meillä aikaero ja kadulla leijailleet hajut eivät herättäneet ruokahalua.

Päätimme etsiä metropysäkin ja siirtyä lähelle hotelliamme. Tähänkin tavalliseen toimenpiteeseen eli oikean metropysäkin etsimiseen ja metrolippujen ostamiseen kului meiltä ensikertalaisilta miltei tunti. Ai niin, ja kului myös tuplasti se metrolippujen hinta, joka toki on edullinen (3 dollaria). Oikean aseman ja linjan lisäksi New Yorkin metrossa on tunnistettava suunta, jonne matkustat jo maan päällä. Maan alla ei ole mahdollista vaihtaa laituria tai kulkusuuntaa ja niinpä mekin ensiksi olimme lippuinemme väärällä laiturilla, väärään suuntaan menossa. Kerran leimatut liput eivät enää toimineet toista kertaa, vaikka lippuihin liittyvää aikarajaa oli käytettävissä.

Meille oikeaan suuntaan menevä metroasema löytyi sitten tallustelemalla katua toiseen suuntaan hieman yli puoli kilometriä. Tämän oppitunnin jälkeen metrolla matkustaminen onnistui kyllä oikein mainiosti!

Applebee´s Grill & Bar. Klo 16.45.
Hampurilaisateria ja Bourbon Street Chicken. Ruuat maksoivat juomineen ja tippeineen noin 70 dollaria. Kyseessä oli melko arkinen, sporttibaarin tyylinen paikka, jossa kuitenkin pääsi istuman mukavasti ja katselemaan kadulle. Tätä kalliimpia ja hienompia paikkoja löytää tietenkin varmasti. Halvemmalla voi syödä pienemmissä baareissa (joissa ei välttämättä ole esim. asiakasvessaa tai riittävästi tuoleja) tai syötävää voi ostaa katukojuista. Pitsabaareista saa mukaan pitsapaloja ja ne ovat hyviä!

Anna hali. Löysin etsimääni Halloween-ilmettä Applebee´s ravintolassa vessaan vievältä käytävältä 😀

Times Square. Illalla.
Hotellimme oli Times Squaren lähellä. Pienestä kävelystä ihmisvilinässä tuli iltarutiini. Ja pakkohan se on nyt tähän loppuun laittaa, monesti kuultu lausahdus. New York ei nuku koskaan. Meidän oli kuitenkin hiukan nukuttava, sitten taas kävelytossut jalkaan ja menoksi.

Mainokset

4 thoughts on “Mitä tehdä New Yorkissa? Anna kaupungin päättää!

  1. New York on ihana, ja todella valtava. Itse kävin kahtena kesänä peräkkäin, koska yksinkertaisesti niin paljon jäi niin paljon näkemättä. Kaupungin syke vie todella mennessään. Kummallekaan reissulle emme oikeastaan suunnitelleet mtn, ja paras niin. Siellä riittää ohjelmaa joka tapauksessa, koska yksinkertainenkin kävelykierros jossain voi todella kestää kauan 😀 Ihania postaus tämä, tuttuja paikkoja! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s