Helppoa heinäkuussa: Tomaatti-jauhelihakeitto

Huh hellettä! Sitä on riittänyt jo monta upeaa päivää. Mitä sinä syöt mieluiten helteellä vai kuulutko niihin, joilta ruokahalu katoaa hellesäässä kokonaan? Huomasin MTV3-sivustolla lyhyen juttupätkän, jossa pohdittiin, mitä helteellä kannattaisi syödä ja juoda. Huomaamattani olinkin jo noudattunut yhtä vinkkiä: pieni aterioita pitkin päivää isojen sijaan. Mutta siinä käy helposti niin, että tulee vain naposteltua, ja päivän varsinainen energiatankkaus jää vajaaksi. Seuraavana päivänä olo on entistä vetämättömämpi. Tänään olikin siis jo pakko tehdä ”kunnon” ruokaa.

Artikkelissa vinkattiin, että chili ja lämpimät ruuat auttavat kehon viilentämisessä ja toisaalta kuulin vinkin, että nestettä pitää helteellä saada myös ruuasta, ei pelkästään juomalla. Eli ei siis muuta kuin keiton tekoon! Kuuma keitto voi tuntua hassulta ajatukselta helteisenä päivänä, mutta suosittelen kokeilemaan. Sillä on todella virkistävä vaikutus. Tästä reseptistä syntyy keittoa n. 8-9 litraa, joten seuraavana päivänä ei sitten tarvitse enää välttämättä hääriä keittiössä 😉


Tuoretta oreganoa keittoon kasvihuoneesta. Yes!

Tomaatti-jauhelihakeitto

2 isoa sipulia (kesäsipuleista myös varret käyvät mukaan)
3 valkosipulin kynttä
5 porkkanaa
8 kiinteää perunaa (perunan voi korvata myös esim. lantulla, palsternakalla tai bataatilla)
500 g vähärasvaista jauhelihaa
2 chiliä
2 rkl öljyä
mustapippuria
jauhelihamaustetta
ripaus suolaa
1 lihaliemikuutio
1 ltr vettä
250 g tomaattipyreetä
2 purkkia (n. 900 g) tomaattimurskaa, joista toinen voi olla perustomaatti-maku ja toinen maustettuna chilillä, valkosipulilla tai yrteillä sen mukaan, mitä makumaailmaa haluat keitossa vahvistaa
3 tl sokeria
1 paprika
2 rkl silputtua aurinkokuivattua tomaattia
tuoretta tai kuivattua oreganoa

Kuori ja silppua sipulit sekä kuori ja kuutioi porkkanat ja perunat. Silppua chilit. Kuullota kasvikset öljyssä paistinpannulla ja lisää kattilaan. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria sekä tomaattipyree. Sekoita. Kun seos alkaa lämmetä, lisää tomaattimurskat ja sokeria. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen hetken. Valmista lihaliemi toisessa kattilassa ja lisää liemi joukkoon. Kun perunat tuntuvat haarukalla lähes kypsiltä, kuutioi paprika ja aurinkokuivatut tomaatit ja lisää joukkoon. Paista jauheliha ja mausta jauhelihamausteella ja ripauksella suolaa. Lisää jauheliha keiton joukkoon ja anna keiton hautua hetken. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Silppua keiton päälle tuoretta oreganoa. Myös kuivattu käy.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s